Kirkkoherran tervehdys

JOULUSEIMEN   LUO

Joulu on paljolti valmistautumista itse joulun Sanomalle.  Miten tänä jouluna voimmekaan koskettaa tuota seimeen kapaloitua lasta? Siinä on kaipauksemme kaiken kiireen ja kulutuksen keskellä.  Kukin voi valita oman tapansa etsiytyä Jumalan Sanan äärelle, yksi niistä on laulaa yhdessä kauneimpia joululauluja.  Sakari Topelius on sanoittanut hienolla tavalla laulussaan En etsi valtaa loistoa, mistä ilo ja rauha tulevat.  Me etsimme joulun tunnelmaa ja vähän jännittääkin, löydämmekö sen. Viime kädessä kaikkein olennaisimmalta asialta tuntuu etsiä rauhaa sielulleen. Todellinen rauha tulee, kun joulunviettotapamme heijastavat juhlan Sanomaa: Jumala tulee korkeudesta ja pyhyydestä meitä lähelle seimen lapsessa. Näin voimme kokea itsemme osana joulun suurta salaisuutta.

Kotikirkkoommekin on tuotu jo kaunis jouluseimi hahmoineen ja valoineen. Seimi havainnollistaa sitä, kuinka yksinkertaisiin ja köyhiin oloihin Jeesus-lapsi syntyi. Taivaan tähdet tuikkivat heidän päänsä päällä ja karjaeläimet ympäröivät heidät. Niidensyöttökaukalossa oli Jeesus-lapsen ensimmäinen sänky.  Kirkkovieras voi käydä ”kumartamassa” pyhän yön tapahtumia ja hakemassa mukaansa suuren ilon.

”Luo köyhän niin kuin rikkahan saa, joulu ihana!

Pimeytehen maailmaan tuo taivaan valoa!

Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan!

Nyt köyhän niin kuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!”

Teitä tervehtien

Jouni Heikkinen, kirkkoherra