J.S.Bach ja muita mestareita - konsertti

kuva: Heikki Tuuli

Muhoksen kirkossa pe 20.4.2018 klo 19,

Kalevi Kiviniemi, urut.

Ohjelma 5 € yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Maailmalla mainetta niittävä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi konsertoi Muhoksen kirkossa 20.4. hiljattain uusituilla uruilla. Urkutaiteilija itse täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja konsertoi sen kunniaksi paljon juuri kotimaan pienilläkin paikkakunnilla.

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi lukeutuu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen. Hän on juuri konsertoinut maailman ykköspaikoissa, kuten Pariisin Notre Damessa, Leipzigin Gewandhausissa ja Moskovan Tšaikovski-salissa. Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkesterien, kuten Moskovan kamariorkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin ja Suomessa Helsingin kaupunginorkesterin sekä Sinfonia Lahden solistina. Hän on toiminut lukuisten merkittävien kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa sekä pitänyt mestarikursseja niin Suomessa kuin ulkomailla. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kiviniemi toimi yksitoista vuotta.

Loistokkaasta kansainvälisestä urastaan huolimatta Kiviniemi pitää aivan yhtä suuressa arvossa konsertteja kotimaassaan, sen pienimmilläkin paikkakunnilla.
– "Muhos tai Pariisi – samalla vakavuudella on urkupenkille istuuduttava", Kiviniemi lausahtaa. Kiviniemi, joka on itsekin lähtöisin pieneltä paikkakunnalta, täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Hän haluaa juhlistaa sitä konsertoimalla mahdollisimman paljon kotimaassa.

Muhoksen konsertissa kuullaan mm. Bachin vain 19-vuotiaana säveltämä, maailman tunnetuimmaksi urkukappaleeksi noussut d-molli-Toccata, Mozartin ja Kuhnaun sävellyksiä sekä Kiviniemen improvisaatio. Taiteilijaa on ulkomailla usein nimitetty "improvisaation mestariksi".

Kalevi Kiviniemi on tehnyt yli 160 levytystä ja saanut lukuisia levypalkintoja. Vuonna 2009 hän vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2012 hänet lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä. Pro Cultura Tavastica et Fennica -mitalin hän vastaanotti vuonna 2014.

Konsertin yhteydessä on myynnissä taiteilijan levyjä.