Kesäyön taikaa -konsertti

Muhoksen kirkko

Sopraano Eeva Hartemaa, baritoni Petteri Lehikoinen sekä harpisti Lily-Marlene Puusepp saapuvat illan päätteeksi Muhoksen kirkkoon virittäen kesäisen, taianomaisen tunnelman - lyyristä laulua harpun säestämänä.

Ohjelmassa on tunnin verran kotimaisia kappaleita (Rautavaara, Merikanto, Madetoja, Hakola) sekä kansainvälisiä klassikoita (Hasselmans, Debussy, Fauré, Liszt).

Ranskalaisen romanttisen musiikin mielenmaisemaan harppu tuntuu kuuluvan hyvin tiiviisti: lähes poikkeuksetta ranskalaiset säveltäjät ovat käyttäneen sitä orkesteriteoksissaan; jopa Faurén, Debussyn ja Lisztin alunperin pianolle säveltämät laulusäestykset helisevät hyvin harppumaisesti.

Konsertin suomalainen ohjelmisto perustuu kansalliskirjoilijoidemme lyriikoihin. Kimmo Hakola (s. 1958) sävelsi Aleksis Kiven tuttuihin teksteihin seitsemän laulua Pariisissa keväällä 2007. Säveltäjän sanoin:
"Etäisyys ja kaiho maanittelivat runoista esiin alkuvoimaisen kansanlaulajan ajattomat kaiut. Ikään kuin runoilla olisi jossain ikikätköissä sävelaiheita, joita on vain kärsivällisesti odotettava. Kaikki niissä lauluissa on tullut täysin sydämestä."

Jotain kansanlaulumaista on myös Oskar Merikannon lauluissa, joista tässä konsertissa kuulemme duetot Soipa kieli ja Onnelliset. Samaa kansanlaulumaisuutta on aistittavissa Madetojan duetossa Iltakuva. Konsertin päättää Einojuhani Rautavaaran duetto Aaro Hellaakosken runoon Kesäyö, joka harpun viimeisten sävelten hiljentyessä jättää kuulijan korviin sanat: "Minunkin sisällä soi."

Vapaaehtoinen ohjelmamaksu.