Tule mukaan seurakunnan toimintaan!

Muhoksen seurakunta tarjoaa monipuolista toimintaa ympäri vuoden. Oman paikkansa löytävät varmasti niin lapset kuin ikäihmisetkin ja kaikki siltä väliltä.

AURINKOMME YLÖSNOUSI

Pääsiäisvirsien joukosta on tullut hyvin suosituksi virreksi Keski-pohjanmaalla Raution pienessä pitäjässä syntyneen Leonard Typön virsi, Aurinkomme ylösnousi.

Leonard Typön elämä oli hyvin mielenkiintoinen.  Hän syntyi 1860-luvulla. Kävi koulunsa ja muutti muutamaksi vuodeksi Amerikkaan, niin kuin tuolloin oli aika tavallista. Hän oli hyvä puhuja ja toimi maallikkopuhujana. Palattuaan takaisin Suomeen hän oli vähän aikaan kansanedustajana ja kirkolliskokouksen maallikkoedustajana.

Hänen lahjansa tulivat esille myös runoilijana ja hengellisten laulujen sanoittajana. Kaksi hänen sanoittamaansa laulua on nykyisessä virsikirjassamme.

Aurinkomme ylösnousi -virsi kuvaa erityisen kauniisti pääsiäisen sanomaa, joka näyttäytyy mm. kevään tulemisena. Jumalan luonnossa on jälleen koettavissa auringon lämpö ja kauneus, joka puhuttelee sieluamme. Muuttolinnut ovat saapuneet, joista upeimpina  joutsenet ja kurjet, joiden  soidinmenot ovat kaunista katseltavaa ja  kuultavaa. Niiden ja kaikkien muiden lintujen lisäksi ”sulaneella sydämellä laulaa toukomettiset”, metsäkyyhkyset.

Puheena olevan virren kautta voimme aavistella, kuinka kevät on merkinnyt paljon myös myös Leonard Typölle.  Luojan töiden ylistystähän virsi on kauttaaltaan. Taivaan Isä on kuin aurinko, joka lämmittää mieltämme, joka on usein alakuloinen. Virttä laulaessaan ihminen ikään kuin uudistuu ja saa kokea aitoa ja syvältä kumpuavaa elämäniloa.

Kevään tuleminen on monelle meistä se tärkein vuodenaika. Tuntuu suurelta ihmeeltä aistia kaikki se uusi elämä luonnossa, joka vielä vähän aikaa sitten oli hiljainen ja valkoinen. Keväässä on jotakin mystistä. Sitä ovat kuvailleet Typön tavoin monet muutkin säveltätäjät ja runoilijat ennen häntä ja hänen jälkeensä. Uuden syntymisen ihme herkistää mielemme avautumaan Jumalan ilmoitukselle. Siinä sydän sulaa Kristukselle, joka on totisesti ylösnoussut.

Aurinkomme ylösnousi, paistaa voitto vuorella.

Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.

Kokoon tulkaa, taivaan linnut, suvi-ilmaan puhtaaseen.

Visertäkää, pienet leivot, viinipuussa tuoreessa.

Teitä tervehtien

Jouni Heikkinen, kirkkoherra